Haber

Seçkin Bayramoğlu 500 Yıllık Gölge Oyununu Sahneliyor

Seçkin Bayramoğlu, Yavuz Sultan Selim’in 1517’de Mısır’ı fethinden sonra Anadolu’ya gelen yaklaşık 500 yıllık ‘gölge oyunu’nu 25 yıldır sahnelerde canlandırıyor. Seçkin Bayramoğlu, “Kültürel erozyon yaşadığımız bu dünyada, ders veren oyunlarımız ve öğretici hikayelerimiz ile kahramanlarımızı çocuklarımıza ve nesillerimize tanıtma yolundayız.”

Seçkin Bayramoğlu, Sultan Yavuz Sultan Selim’in 1517’de Mısır’ı fethinden sonra Anadolu’ya gelen 500 yıllık gölge oyununu, aldığı eğitimin ardından 25 yıldır sahnelerde canlandırıyor. Çağımızın vazgeçilmez unsurları arasında yerini alan sinema ve televizyona direnen tiyatro sanatı, 7’den 70’e ilgi görmeye devam ediyor. Bu bağlamda Ali Dilmen İlköğretim Okulu’nda Bayramoğlu’nun canlandırdığı Karagöz ve Hacivat gölge oyunu da ilgi görmeye devam ediyor. Sakarya’da okul çocuklardan tam not aldı. Öğrencilere unutulmaz anlar yaşatan Bayramoğlu, bu sanatın usta-çırak ilişkisinden geldiğini ve 25 yıldır sahne sanatlarıyla ilgilendiğini belirtti.

“Anadolu’da 500 yıldır gölge oyunları oynanıyor”

Kültür Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Geleneksel Tiyatro Sanatçısı Seçkin Bayramoğlu, “Sakarya ve bölgemizde Orta, meddah ve Karagöz geleneklerinde oyunlar sergiliyor, geleneğimizi gelecek nesillere tanıtmayı amaçlayan çalışmalar yapıyoruz. Gölge oyunu ile ilgili çeşitli rivayetler olmakla birlikte tarihi belgeler ışığında Karagöz sanatı yaklaşık 500 yıllık bir sanattır.Gölge oyunu çok daha eskidir ancak Karagöz sanatımız gölge oyununa dayanmaktadır ve belgelerde kayıtlıdır. Anadolu topraklarına yaklaşık 500 yıl önce Yavuz Sulta Selim’in Mısır seferinde gördüğü gölge oyunu sanatçısını İstanbul’a davet etmesiyle girdiğini biliyoruz. Biz bunu yapıyoruz. “Bir temel taşı olarak aldığımızda Anadolu’da 500 yıldır gölge oyunları oynanıyor. yıllar. 17. yüzyılın sonu ve 18. yüzyılın başlarında bu gölge oyununun bugün izlediğimiz Türk gölge oyununa dönüştüğünü söyleyebiliriz” dedi.

“Karagöz’ün yaşı yoktur”

Bayramoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Karagöz’ün Ramazan ayına özel bir tiyatro sanatı olduğu sanılıyor ama öyle değil. Karagöz yılın 365 günü seyirciyle buluşması gereken bir tiyatro sanatıdır. Biz bu sanatı ve Türk tiyatrosu türlerini aksatmadan yaşatmaya çalışıyoruz. Çağrıldığımız yere varıyoruz.Dede, baba ve torun bir araya gelerek “İzleyebilirler, Karagöz’ü tanımlamanın yaşı yoktur. Karagöz herkesin kahramanıdır. Özellikle bugün kültürel erozyonun yaşandığı bu dünyada, kahramanlarımızla çocuklarımıza ve nesillerimize ders veren öğretici hikayelerle oluşturduğumuz oyunlarımızla bu kahramanı tanıtma yolundayız” – SAKARYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu