ABD Hesap Verebilirlik Ofisi: “Kripto gözetimi için federal düzenleyicilere ihtiyaç var”
Finansal Hizmetler Komitesi temsilcileri Maxine SularıVe Stephen LynchABD Hükümeti Hesap Verebilirlik Ofisi (GAO) tarafından hazırlanan ABD Hükümeti Sorumluluk Ofisi (GAO) raporu, kripto varlıklar için değerli bir yasal boşluk ve sorunu çözmek için birleşik bir hükümet yaklaşımı kabul etti. (tüm hükümet)önerildi.
Raporda, “Hiçbir federal mali düzenleyici, menkul kıymetler dışı kripto varlıkları spot piyasasını kapsamlı bir şekilde düzenleme yetkisine sahip değildir. Blockchain ile ilgili riskleri ele almak için çalışan resmi bir koordinasyon mekanizması, risk sürecini tanımlayabilir ve çok geç olmadan gerekli önlemlerin alınmasına yardımcı olabilir.”kelimeler yer aldı.
Mart 2022 tarihli bir kararnameye göre, Hazine’nin Finansal İstikrar Gözetim Kurulu, kripto varlık saklamaya yönelik kapsamlı bir yaklaşımın geliştirilmesine öncülük etmekle görevlendirildi.
GAO için özellikle endişe verici olan, sabit paralar üzerindeki düzenleyici otoritedeki büyük boşluktur. Bu, ABD mali düzenleme yapısının parçalanmış olduğunu ve özellikle rezerv seviyeleri ve rezervlerin kamuya açıklanması standartları ile ilgili zorluklar olduğunu göstermektedir.
Rapor, geri ödeme hakları için yasal bir çerçevenin oluşturulmasının yanı sıra yedek varlıkların ve kontrol sonuçlarının düzenli olarak denetlenmesi ve kamuya açıklanması gerektiğini savunuyor.
Merkezi olmayan finansın bulaşıcı potansiyeli
Rapor, merkezi olmayan finansın (DeFi) pazar boyutu arttıkça kripto ekonomisi ve geniş makro pazara yönelik riskin de arttığına dikkat çekiyor.
DeFi’de aracıların olmaması, uyumluluk ve tüketiciyi kontrol altına alma konusunda düzenleyici dalgalanmaları artırıyor. Rapor, bu hizmetlerin giderek daha fazla birbirine bağlı ve merkeziyetsiz hale geldiğini, finansal şoklar ve yasadışı finansman gibi riskler için bir ortam yarattığını belirtiyor.
Ayrıca, Hazine Bakanlığı’nın Finansal Hatalar Ağı (FinCEN) gibi düzenleyici kurumların, mevcut düzenlemelerin bu platformlara nasıl uygulanabileceğini düşünmesi gerektiğinin altını çiziyor.
yedi öneri
Rapor; Tüketici Mali Savunma Bürosu (CFPB), Emtia Vadeli İşlemleri İşleme Komitesi (CFTC), Federal Mevduat Sigorta Şirketi (FDIC), Federal Rezerv Sistemi, Ulusal Kredi Kooperatifi İdaresi (NCUA), Döviz Düzenleme Kurumu (OCC) ve Menkul Kıymetler ve Borsa Kurulu (SEC) gibi ABD’nin saygın mali düzenleyicilerinin birlikte resmi bir uyum mekanizması oluşturması veya mevcut mekanizmayı buna göre uyarlaması gerektiğini söylüyor.
Bununla birlikte, kuruluşların ortasında yalnızca NCUA kendisine yöneltilen teklifi kabul etti.
Diğer düzenleyiciler tavsiyeler hakkında bir açıklama yapmadı, ancak İstikrar Gözetim Kurulu (FSOC) şu anda uyum çabası içinde olduğunu bildirdi.
Bu yazı ilk olarak CoinDesk Türkiye’de yayınlanmıştır.