Ekonomi

Geleceğin Enerjisi Hidrojen

Geleceğin gücü olarak isimlendirilen hidrojen, güç üretiminde yeşil dönüşümü hızlandırırken, güç ithalatını azaltacak ve ülkemizin rekabet gücünü arttıracak. Son periyotta kamu tarafında Ar-Ge yatırımları ile desteklenen Hidrojen Gücü, 12. Türkiye Güç Zirvesi’nde Hidrojen ve Güç Depolama Oturumunda geniş kapsamlı olarak ele alındı.

12. Türkiye Güç Tepesi, 21-22 Kasım tarihleri ortasında Antalya’da yapıldı. Güç Bakanlığı’nın himayelerinde, Güç Fuarcılık tarafından düzenlenen tepede, mevzunun uzmanları hidrojen ve güç depolama konusundaki yeni teknolojik gelişmeleri aktardı. Polat Güç CEO’su Arkın Akbay moderatörlüğünde gerçekleşen Hidrojen ve Güç Depolama Oturumu’na YEO CTO’su Alper Baykut, Thyssenkrupp Asya, Pasifik, Afrika CEO’su Dr. Çetin Nazikkol ile SHURA Güç Dönüşümü Merkezi Araştırma Koordinatörü Hasan Aksoy konuşmacı olarak katıldı.

2030 YILI GÜÇ İÇİN MİLAT OLACAK

Güç depolaması konusunda kelam alan YEO CTO’su Alper Baykut, “Enerji depolamanın çok fazla alt bileşeni var. Pazar, eserin süratli şarj olmasını ve 20 yıl dayanmasını bekliyor. Lakin bu o kadar kolay değil. Güç depolama konusundaki standartlar son 10 yılda çok değişti. Günümüz kurallarını göz önüne alırsak 2030’da dünya çok değişecek. Elektrik ve rüzgar santralinden elde edilen güce 2030 yılından itibaren daha çok muhtaçlık duyulacağını kestirim ediyoruz. Güç depolama konusunda elektrikli otomobiller önemli bir pazar oluşturacak. Türkiye’de TOGG 2030’larda elektrikli otomobil piyasasında başkan pozisyona gelecek” dedi.

HİDROJENİ TAŞIMA MALİYETİ YÜKSEK

Thyssenkrupp Asya, Pasifik, Afrika CEO’su Dr. Çetin Nazikkol ise hidrojenin günümüzdeki değerinden bahsetti. Hidrojen için en büyük maliyetin taşıma olduğunu söyleyen Nazikkol, “Hidrojeni üretiyorsunuz ancak bir yere taşımanız lazım. Bunun için sistem hidrojeni likit hale getirmek. Lakin hidrojen -271 derecede likit hale geliyor. İkinci formül ise hidrojeni amonyak haline getirebilirsiniz. Amonyakı taşımak çok daha kolay. Dünyada bu yıl üretilen amonyak ölçüsü 800 milyon ton. Önümüzdeki yıllarda yalnızca gemilerde taşınan amonyak ölçüsü 800 milyon ton olacak. Türkiye’nin yeşil elektrikli ilgili üretim sorunu yaşayacağını düşünmüyorum. Zira zati bu mevzuda çok fazla şirket var. Yeşil enerjiyi İthal ederseniz maliyeti size fazla olur. Daha evvel fosil yakıtla tanınan Ortadoğu ülkeleri şuan yeşil elektrik üretici olmaya çalışıyor. Dünya farklı bir noktaya gidiyor” diye konuştu.

TEMİZ GÜÇ; HİDROJEN

SHURA Güç Dönüşümü Merkezi Araştırma Koordinatörü Hasan Aksoy ise hidrojenin dünyadaki yerinden bahsetti. Aksoy, “Teknoloji yardımıyla yeni bir enerji dönüşümüne yöneliyoruz. Hidrojeninin dünya genelinde kullanılan enerjinin yüzde 20’sini karşılayacağı öngörülüyor. Hidrojen kimya sektöründe, rafinelerde, amonyak yapımında kullanılıyor. Yakın zamanda ulaşımda, uzun mesafeli yolculuklarda, hava yollarında ve sanayi sektöründe kullanılacak. Hidrojen geleceğin enerjisi olacak” halinde konuştu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu