Haber

Pütürge genel merkezi nerede? Pütürge ilçesinin nüfusu ve yüzölçümü nedir? Pütürge hangi ilçeye bağlı?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, MalatyaAyrıca çok sayıda artçı sarsıntı meydana geldi. Malatya ‘nin Pütürge ilçesi merak edildi. Pekala, Pütürge genel merkezi nerede? Pütürge ilçesinin nüfusu ve yüzölçümü nedir? Pütürge hangi ilçeye bağlı? Detaylar burada…

PÜTÜRG NEREDE?

Pütürge, Malatya ilinin bir ilçesidir.

Nüfus: 15.049

Alan: 1.043 km² (402 mi²)

PÜTÜRGE İLÇE NÜFUSU NE KADAR?

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinin nüfusu 15.049’dur.

PÜTÜRGE HANGİSİ İLE BAĞLANTILI?

Pütürge, Malatya ilinin bir ilçesidir. Malatya’ya 74 km uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 1.250 metre yüksekliktedir. İlçede 1 bucak, 1 belde, 2 belediye, 62 köy ve 325 mezra bulunmaktadır.

İlçe arazi yapısı bakımından engebeli ve sarptır. Düz arazi yok denecek kadar azdır. İlçe toprakları, Fırat Nehri’ne dökülen Şiro Çayı’nın geniş vadi tabanı ile bu vadinin çevresindeki dağlık alanlardan oluşmaktadır. Yerleşim yerleri dağlık ve tepelik alanlarda yoğunlaşmıştır. Bunun için dağların ve tepelerin yamaçlarında ekilebilir araziler bulunur.

Burada ilk yerleşimin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. İlçede Kütahyalı Samanoğulları’nın da olduğu söylenmektedir. Bunların dışında kökeni bilinmeyen Kopuzoğulları daha sonra buraya gelip yerleşmiş bir topluluktur.

İlçede dil olarak Türkçe, Kürtçe ve Zazaca kullanılmaktadır. Sünni ve az da olsa Alevi köylerinin bulunduğu bölgede tarım, hayvancılık ve arıcılık başlıca geçim kaynakları.

Pütürge halkının büyük çoğunluğu dokuma ve plastik bölümünde çalışmaktadır. Pütürge, İstanbul, Ankara, Kayseri, İzmir gibi şehirlere büyük göç veriyor.

İlçeye bağlı köylerin tamamı tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Bölge halkı gelenek ve göreneklerine bağlı kalmaktadır. İlçede okuma yazma oranı 1985-1994 dönemlerinde %95’e ulaşmıştır. İlçeye bağlı Uzuntaş Köyü’nde Perieş (Dilbersen) kalesi bulunmaktadır. MS 450 yılında yapıldığı ve yapımında 10.000 askerin çalıştığı söylenmektedir. Dünyanın 7. harikası olarak da bilinen Nemrut Dağı’nın doğu tarafı ilçe sınırları içerisindedir. Kerar Kalesi, Nan-ı Guni, Battalgazi gibi gezilecek tarihi yerler de var.

Tarih

İlk adı keyifli yer, arzulanan yer anlamına gelen İmrunyada, bundan 300 yıl önce bir köy olarak kurulmuş. 1877 yılında bucak haline getirilerek Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlanmıştır. 1892 yılında ilçe olarak Elazığ iline bağlanan Pütürge, Cumhuriyetin ilanı ile Malatya’ya bağlanmıştır.

Eskiden Shiro ve İmran olarak biliniyordu. Kahta’ya bağlı bir bucak iken 1870 yılında Elazığ’a bağlanarak ilçe merkezi olmuştur. Bir süre sonra Malatya’ya bağlanmıştır. Burada ilk yerleşimin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. İlçe halkının büyük çoğunluğunu Kütahyalı Samanoğulları’nın oluşturduğu söylenmektedir. Diğeri ise kökeni bilinmeyen Kopuzoğulları, daha sonra buraya gelip yerleşen bir topluluktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu