Ekonomi

Emekli maaşı kördüğümü

Emekliler geçim sıkıntısı nedeniyle maaşlarına düzenleme istiyorlar. Olması gereken maaşa ilişkin karşılaştırmalarda eski dolar kuru, gram altın fiyatı ya da asgari ücrete göre oranlar öne sürülüyor. Karar yazarı İbrahim Kahveci, bütçeleme açısından bir emeklinin maaşının kaç çalışan tarafından karşılandığının da önemli olduğuna dikkat çekti, varolan sistemde en çok yüksek prim ödeyenlerin zarar gördüğünü belirtti.

Kahveci’nin “Emekli maaş hesabı” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Emekli maaşları kişi başına ortalamada asgari ücrete göre yüzde 18 yukarıda olmalıydı. Bu oran AK Partinin kendi oranıdır. Buna göre ortalama emekli maaşı 12,340 lira yerine 20 bin lira olmalıydı.

Dönüp bakıyorsunuz bütçeden aktarılan kaynağa… Yüzde 17-18 pay EYT ile yüzde 22’lere çıkmış.

Bütçeden aktarılan pay artmış ama emekli maaşları artmamış. Çünkü havuz daha çok emekli ile dolmuş.

Tam da EYT öncesi dediğim gibi: ‘Havuzu çok daha fazla büyütmeden havuzdakilerin sayısına bölecekler ve kişi başına emekli maaşı düşecek…’

Ve de böyle oldu.

Peki, çalışan sayısı artırılmadan emekli maaşı artırılabilir mi? Kesinlikle hayır… Hatta Türkiye merkezi bütçeden emekli havuzuna gereğinden çok kaynak aktarıyor. Bizim gelişmekte olan ülke olduğumuzu ve bu kaynakları bu yaş ortalamasında ülke büyümesine aktarmamız gerektiğini her sorumlu siyasi bilmelidir.

***

Olan kime oldu biliyor musunuz?

Yüksek prim ödeyip primine göre daha düşük maaş alan yüksek ücretlilere oldu. Çünkü seyyanen zamlarla emekli maaşlarına üstten alınıp alta verildi. (Şöyle ifade edeyim: Seyyanen 5 bin lira zam 10 bin lira alanın maaşını yüzde 50 artırırken 30 bin lira alanın maaşını sadece yüzde 17 artırdı)

İkinci vahim kesim de gerçek emekli olan ileri yaş gruplarına. Bunlar daha birkaç yıl önce emekli maaşı ile geçinebilirken şimdi tamamen bittiler. Yaşları da ileri olduğu için hepten çöktüler.

EYT sen bu ülkeye ne yaptığının farkında mısın? (Burada notumu düşeyim: Suçlu vatandaş değil, sistemi düzeltmeyen siyasettir)

Ülkeyi hep beraber bitiriyoruz ama neyse…”

(EKONOMİ SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu